tisdag 27 november 2012

Grattis Anders!

Anders Celsius
27 november 1701- 25 april 1744 

Anders lär ha varit en trevlig kille, av sina samtida beskrevs han som "glad och munter" och humoristisk —  om än  sarkastisk.

Känner vi inte till något annat om honom, så vet vi att det var han som föreslog den 100-gradiga temperaturskalan. Fast han satte fryspunkten vid hundra grader och kokpunkten vid noll. Något som man inte ändrade förrän efter hans död.
4 kommentarer:

 1. Tur att de ändrade. Det kunde blivit lite trångt på väderkartan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mira,
   Ja, och tänk så kallt det låter med 115 grader. Och vad skulle en normal kroppstemperatur vara? 63 grader - eller tänker jag åt fel håll...
   Nej, det är bra som det är.
   Margaretha

   Radera
 2. Som när man inte riktigt hade bestämt sig var norr och söder skulle vara på kartan. På äldre kartor är det ofta söder som är längst upp. Lite kul ändå att tänka på att det som vi ser som självklart inte alls har varit det alltid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Rätt mycket här i världen, är inte så självklart som vi tror. Det räcker att tala med människor från andra kulturer. Det kan bli dråpligt, som när jag var på läger i Polen och lärde mig att i Bulgarien nickar man med huvudet när man menar nej. Kruxet var bara att vi svenskar försökte vara artiga och göra som bulgarerna gjorde - medan de var lika artiga och gjorde som vi gjorde. Förvirringen vatr total när det nickades och skakades på huvudet - och alla skrattade.
   Margaretha

   Radera