onsdag 1 augusti 2012

Gutenberg och jag


När jag rekommenderar Project Gutenberg, händer det att jag blir tillfrågad hur jag hittar de böcker jag är intresserad av. Då brukar jag fråga hur de gör när de besöker ett bibliotek eller vandrar runt i ett antikvariat. Jag använder mig av samma metod i sajbervärlden som i levande livet — vilket egentligen inte är någon metod alls. Ibland strövar jag runt planlöst, och råkar i bästa fall göra något fynd, andra gånger letar jag efter en viss författare eller ett särskilt ämne. Men det som är mest spännande är nog att se vilka nya böcker som lagts ut, ibland kommer det godbitar, medan det andra gånger är för mig helt ointressanta böcker.

Jag har ju en märklig böjelse för böcker som behandlar ämnen som jag inte vet ett smack om. Maskiner och jordbruk till exempel. Fråga mig inte varför jag tycker en bok om ladugårdar är intressant — min enda erfarenhet av kor och deras bostäder, härrör sig från min barndom när jag och min kusin brukade hälsa på i grannens ladugård för att kela med kalvarna.Economy of the Round Dairy Barn, av Wilber John Fraser från 1910, hör alltså till de böcker som jag ta'r en närmare titt på.

4 kommentarer:

 1. Det räcker med att jag letar efter någon bok i våra egna bokhyllor för att jag ska hitta någon intressant bok som jag inte har haft en aning om att jag äger. Kommer nog ett inlägg så småningon om en sådan :-).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingrid,
   Jag har nog rätt bra reda på vad vi har i våra bokhyllor - men med jämna mellanrum stöter jag på en bok jag glömt bort att vi har, och som jag vill läsa om.
   Margaretha

   Radera
 2. Det är det som kallas vetgirig!
  kram från Mette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mette,
   Jahaja, och det är nog den enda kombinationen med girig som stämmer in på mig.
   Margaretha

   Radera