torsdag 26 juli 2012

Läsandets magi

Study of a Girl Reading
Valentine Cameron Valentine Cameron 


Det finns så många anledningar till att vi läser — från att vi söker kunskaper till att vi vill fly från vardagen.
Det är bokens funktion som ett kryphål till världar bortom här och nu, som fascinerar mig. Hur är det möjligt att 29 bokstäver (eller 26, beroende på vilket språk det gäller) i ett otal kombinationer, kan försätta oss i alla tänkbara sinnesstämningar och förflytta oss i tid och rum?
Jag förmodar att det är kopplat till vår förmåga att dagdrömma. Åtminstone jag har i hela mitt liv, berättat historier för mig själv, när jag inte haft en bok till hands — vilket fyllt samma funktion.
Läsa, drömma och hítta på berättelser sätter alltså igång en rogivande process hos mig. Är det hjärnans kemi som påverkas? 
Vad krävs en bok för att den ska få dig att för en stund glömma var du befinner dig — och vad som eventuellt tynger dig?


4 kommentarer:

 1. Det krävs inte särskilt mycket :-)! Ibland kan jag dock lägga ifrån mig en bok bara för att den är uselt översatt. Det är en stor gåva att kunna ge sig hän i läsningen så att man glömmer både tid och rum.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingrid,
   Det är inte bara somliga översättningar som är dåliga - tyvärr släpps det även igenom svenska böcker, som borde ha tvättats.
   Margaretha

   Radera
 2. så har jag också tänkt, det är nästan ett mirakel när man tänker efter.
  jag läste alla the cat who som du rekommenderade och tycker att de är perfekta böcker när man vill glömma vardagen. lagom osannolika, roliga och lite spännande. nu läser sis och hennes döttrar dem, och är fast!
  tänker på dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Debbie,
   Ja, Lilian Brauns böcker är ett bra exempel på böcker att koppla av med - böcker som inte kräver alltför mycket av läsaren.
   M

   Radera