onsdag 26 juni 2024

Struls


Hagdahls kokerska


Har du ätit struls?


Det har inte jag heller, men när jag läste om ordet strula, upptäckte jag att det finns en maträtt som heter struls. Jag är inte övertygad om att jag kommer att prova denna klimp — för klimp är det — och skulle jag mot förmodan gripas av klimpabstinens, är jag inte säker på att jag skulle koka denna klimp i tre timmar.


Eftersom Kajsa Wargs recept (från 1755) är skrivet i fraktura, har jag skrivit om det, och hoppas att det blivit korrekt eftersom det är lite knepigt att se vad som står närmast bokryggen — förutom att stavningskontrollen har en bestämd uppfattning om hur det ska vara.


Struls. 

Hwispa tilhopa et qwarter watten och 2 ägg, samt så mycket godt hwetemiöl, at degen blifwer det lösaste han kan handteras, sedan utkaflas degen helt tunt på et bord, men göres lång och ej bredare än 2 händer, då öfwerstrykes hon rätt wäl med smält smör, Derpå rifwes litet muskott och sedan öfwerstös hon med groft stötte hwetekärnor; Derefter omwikes degen litet på båda sidor, och sammanrullas efter längden i en klimp hwilken lägges uti en serviette som omswepes och sedan tilhopa, festes med en knapnål; lägg det uti en kokande watten-gryta med litet salt i wattnet, och låt koka i tre timmar med låck. Men när han skal anrättas, då tag honom utur servietten och skär honom uti skivor; men fatet ställes litet på ett eldfat; slå sedan smält smör öfwer, eller sådan sauce som wid slutet på Märg-Budding.



9 kommentarer:

  1. finsk midsommar ostsoppa kokar man över natten på råmjölk, så gott! Kommer nog inte öka mer till Österbotten

    SvaraRadera
  2. och märg som nämns i Kajsa Wargs recept var för länge sedan jag köpte i köttaffären i Göteborg på 1970-talet

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hannele,
      Det är väl med mat som med allt annat — det går mode i det. Och en del av de gamla rätterna är för omständigt att laga, så avtar efterfrågan, och det blir svårt att få tag på ingredienserna.
      Margaretha

      Radera
  3. Underbart ord, på en underbar rätt, som jag inte kommer att prova!
    Ta det lugnt i värmen!
    Kram från Mette

    1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mette-Margaretha,
      Nu igen — det händer mig stup i kvarten, funderar på att koppla bort stavningskontrollen för att se om det hjälper.
      Nej, jag kommer nog inte att laga struls —fast jag är onekligen lite nyfiken på rätten.
      Margaretha
      i skuggan

      Radera
  4. Jag tycker det låter gott, en god deg med smör och muskot på, jag älskar muskot! Fast tre timmar låter häftigt!
    Debbie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Debbie,
      Jag gillar också muskot, frågan är om det väger upp flera timmars pulande & kokande.
      Margaretha

      Radera
  5. Inför vissa recept infinner sig ibland frågan: Varför? Det måste finnas en anledning till att man använder så mycket tid och råvaror som kan användas till annat, just till denna anrättning. En ersättning för bröd, om man inte har jäst?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Karin,
      Läser man gamla recept så förvånas man ofta över långa koktider.
      I det här fallet kanske det beror på att Kajsa W lagade mat i ”bättre” familjer — där krånglade man säkwrtntill matlagningen mer än i familjer utan kokerskor.
      Kanske var den här rätten tänkt som någon slags mellanrätt, jag har svårt att förstå när den skulle ätas, och till vad.
      Margaretha

      Radera