tisdag 9 april 2024

Först och främst

 

Woman Reading, 1899
Theodore Van Rysselberghe 

 “We don't need to have just one favorite. We keep adding favorites. Our favorite book is always the book that speaks most directly to us at a particular stage in our lives. And our lives change. We have other favorites that give us what we most need at that particular time. But we never lose the old favorites. They're always with us. We just sort of accumulate them.” 

 Lloyd Alexander


väljer jag ”Helenas första kärlek” av Agnes von Krusenstjerna — bara för att någonstans måste jag börja, inte för att jag är särskilt förtjust i Krusenstjerna. Jag tycker hennes böcker stundom kan vara träliga att ta sig igenom. I synnerhet den här som jag ser mest som en konventionell flickbok, fast i ärlighetens namn minns jag inte så värst mycket av den. Inte annat än att jag som stockholmare, tycker det är roligt att läsa om ett Stockholm, som det var långt innan jag föddes.

 


Så följer ett första fall — nämligen ”Maigret i Paris”, (”La première enquête de Maigret”) med  den svenska undertiteln ”Kommissarie Maigrets första fall”, vilket inte var den första boken om Maigret.

Inte heller den här boken har gjort några minnesvärda intryck — kanske för att jag, då för länge sedan, hade en kort men intensiv period då jag klämde alla Simenon jag kom över. Ingen metod jag rekommenderar.

Vad jag minns är att jag tyckte bättre om de få böcker av Simenon, som jag läst, där Maigret inte förekommer.



Och sist men inte minst kommer en novell av Beatrice Redpath, ”The Last Trick in the Bag”. En berättelse om hur en ung naiv kvinna på ett rätt smärtsamt vis kommer till insikt om att gräset inte är grönare på andra sidan staketet.


Varje tisdag uppmanar Ugglanoboken oss att rannsaka våra läsminnen, och föreslå tre böcker på ett givet ämne — i dag skola de sista bliva de första, och de första bliva de sista.





 

12 kommentarer:


  1. Nu vet jag varför det ibland står att Margaretha skrivit mina inlägg. Det är stavningskontrollen som tror att jag ska skriva ditt namn varje gång jag skriver M!
    Gro undrade varför jag skrev under ett mejl med Margaretha!

    Jag läste Tonyböckerna i tonåren, jag måste ha tyckt om den för jag fortsatte med flera böcker av Krusenstjerna under några år.
    Och precis som du så läste jag massor med Simenon, men skulle inte kunna redogöra för en endaste av dem nu. Jag vet att sonen läste honom när han bodde i Frankrike, mest kanske för att träna franskan.
    Den här boken av Redpath har jag inte skrivit, inte än, hon har ju skrivit så mycket, och alltid bra.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mette,
      Har en känsla av att både Simenon och Krusenstjerna är typisk tonårsläsning.

      Bra att veta om ofrivilliga namn — jag har undrat, dessutom tror jag det variera mellan de olika kommentatorsbåsen.
      Margaretha

      Radera
  2. Har inte läst någon av de böckerna. Tack för tips!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Boklysten,
      Då har du något för regniga dagar — lättlästa böcker .
      Margaretha

      Radera
  3. Har inte läst någon av böckerna men min man har nog läst Maigretboken. Vi har en mängd böcker av Simenon i bokhyllan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mösstanten,
      Simenon fyller ju snabbt hyllorna — han var ju osedvanligt produktiv.
      Margaretha

      Radera
  4. Är inte säker på att jag kommer att läsa Krusenstjerna.
    Det är kanske dags att läsa om Simenon.
    Redpath är alltid pålitlig!
    Hugs
    Debbie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Debbie,
      Slösa inte bort dyrbar lästid på Krusenstjerna — i alla fall inte på både henne och Simenon. Får erkänna att jag också funderat på att återvända till den senare, det ska vara för några trötta dagar då.
      Margaretha

      Radera
  5. Cinnamon,
    Ja, har du inget bättre för dig, så varför inte ge dem en chans.
    Margaretha

    SvaraRadera