måndag 8 april 2024

Ko-prat & självporträtt

 

The cow is of the bovine ilk;
One end is moo, the other milk.
                         The cow, 1931  Ogden Nash

Boy Milking Cow,1932

En dag som bara susat förbi eftersom jag blev påmind om att jag för några år sedan bloggade rätt mycket om kor och mjölkhantering. 

Så jag har ”fråssat” i gamla ko-ordspråk som jag inte hört tidigare, och ko-ords etymologi.


”Koon molckar intet deste meer, at skällan är stoor.”


 1. Den fetthalten ska "min" mjölk ha: 

Spelar ingen roll, det blir som det blir.


2. Den osten vill jag ha: 

Finns inte så mycket att välja på där jag bor — kanske lika bra eftersom mjölkmat inte är så miljövänligt. Men Kvibilles cheddar är även min favorit, av det som bjuds här.


 

”Going up to the fireplace, he pushed the big kettle aside and reached for a smaller one that was suspended on a chain. Then sitting down on a three-legged stool, he kindled a bright fire. When the kettle was boiling, the old man put a large piece of cheese on a long iron fork, and held it over the fire, turning it to and fro, till it was golden-brown on all sides.”

Ur ”Heidi” av Johanna Spyri


3. Den "mjölkmaten" är en favorit:

Raclette


4. Den yoghurten serveras hos oss: 

Gör min egen yoghurt på den mjölk jag råkar ha köpt.


5. Om du ska ge namn till en ko, vad ska den heta? 

Råmeo skulle väl vara det självklara namnet på en tjur — så hans väninna får väl heta Råmina (eventuella associationer får stå för läsaren).


6. Har du något ko-minne? 

Eftersom jag haft vänner med kor har jag en hel del ko-minnen, men jag har aldrig haft någon personlig ko-relation, så det är mest av mjölkhämtning, besök i ladugårdar och kärvänliga kossor i allmänhet.


I går lärde jag mig ett franskt slut på ett vanligt talesätt:

”Om var och en sköter sitt kommer korna att bli väl omhändertagna.”


Som kvällslektyr kan jag rekommendera novellen ”Kyrkoherdens kor” av Hjalmar Söderberg

9 kommentarer:

  1. ska allt vara miljövänligt och Rättvist så finns det inte mycket kvar att äta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hannele,
      Det beror förstås på vad man har för slags matvanor.
      Vet inte hur många läkare jag har hört säga att det inte finns mycket som är svårare än att motivera en patient att ändra sina matvanor — så jag försöker inte ens.
      Margaretha

      Radera
    2. byta matvanor är det svåraste, lättare byta jobb, bostad, make....

      Radera
  2. Kul att läsa om dina mjölkvanor! Minns en del av dina koinslag, ska leta upp några igen.
    Vi äter ofta raclette på vintern, och tänker då ofta på dig och önskar att du var här.
    Men vi har också dragit ned på ostintaget, liksom på andra vattenkrävande matvaror.
    kram från Mette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mette,
      Tänk om man kunde förflytta sig med tankens kraft! Då skulle jag säga som Sten den unge Sture:
      ”Och om mig så vingar bure
      Jag vet vart jag flöge nog”
      Ja du, det är mycket att ta ställning till — och många vanor att justera.
      Margaretha

      Radera
  3. Tack för tipset om Söderbergs novell, håller just på att upptäcka honom.
    Det kan bli krångligt med mjölkprodukter när det finns olika intoleranser och allergier i familjen. Men just nu verkar det som vi hittat bra lösningar. Det är värre med miljö och klimat, vi har försökt att anpassa oss, gett upp en del mat och äter mindre av annat.
    Blev så glad när jag hörde om dagens dom!
    Ta det lugnt, this too shall pass!
    Hugs
    Debbie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Debbie,
      Ja, jätteroligt med dagens dom!
      Allergier kan stöka till det rejält, i synnerhet om man vill ta hänsyn till miljön, och privatekonomin.
      Kul att du upptäcker Söderberg — bra väntrumslitteratur.
      Margaretha

      Radera
  4. "Råmeo och Råmina" skulle kunna vara en barnbok om två små söta och glada kalvar som ska bli stor tjur och präktig mjölkko ...
    Raclette har jag inte ätit på en evighet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klimakteriehäxan,
      Inga problem att få tag på racletteost i större städer, men här är det tji — kanske lika bra, det är ju ingen billig ost.
      Att skriva riktigt bra barnböcker är en konst som jag med varm hand överlåter åt andra duktiga författare.
      Margaretha

      Radera