Sápmi
är dagens tema — ett område som jag inte vet så värst mycket om. Visserligen kom jag i kontakt med samer innan jag började skolan, men om deras kultur hade jag inget begrepp.
Jag skulle tro att jag fick boken om Elle Kari när jag var i nioårsåldern. Fotografen Anna Riwkin och skribenten Elly Jannes följde Elle Kari, och hennes familj, under ett år. Boken lär ha gjort succé när den kom ut 1951. Även om jag tyckte om den och gärna tittade på bilderna, förstod jag inte vilket värdefullt dokument den utgjorde.
Einar Wallquist, ofta kallad lappmarksdoktorn, skrev ett 40-tal böcker om sina, ofta strapatsrika och spännande, 40 år som provinsialläkare i Arjeplogs kommun. Böcker som han själv illustrerade med pennteckningar — och som blev mycket populära.
Under hela sitt yrkesverksamma liv samlade han på kulturföremål från trakten, och efter tre år som pensionär öppnade han silvermuseet.
Mina föräldrar besökte en sommar museet, och berättade att de inte hunnit gå där länge förrän en liten man började tala med dem. Det visade sig vara Einar Wallquist, som under ett par timmar underhöll föräldrarna med berättelser både om föremålen, och sitt liv.
Min sista bok är en ohyggligt spännande — och skrämmande — bok om krigsåren i nordligaste Norge.
Det var belagt med dödsstraff att hjälpa flyktingar och krigsfångar att undkomma nazisterna — ofta innebar det att hjälpa dem att ta sig över gränsen till Sverige.
Kirsten Svineng var en av många, ofta kvinnor, som satte sitt liv på spel genom att på olika sätt göra livet en aning mer drägligt för en stor grupp människor.
Bland annat gömde hon mat på olika ställen i skogen för att dryga ut de undermåliga matransonerna som de jugoslaviska tvångsarbetarna, som byggde vägar, fick.
De kallade henne Mamma Karasjok.
Trevliga böcker du hittat, finns kanske inte längre på bibliotek.
SvaraRaderaHannele,
RaderaEftersom alla böckerna är svenska, och inte urgamla (inte från min horisont sett i alla fall, även om jag är medveten om att somliga inte kan tänka sig att läsa böcker som är mer än några år gamla) så borde alla bibliotek kunna skaka fram dem — om inte annat än som fjärrlån.
Margaretha
Intressanta böcker verkar det som. Tack för tipsen!
SvaraRaderaMösstanten,
RaderaDu får väl se om du har några lediga dagar som lämpar sig för läsning.
Margaretha
SvaraRaderaSå jätteroligt att du tog med Mamma Karasjok! Jag hörde ju mycket om henne och de andra motståndsmännen när jag växte upp, men jag har inte läst boken. Någon, eller några, i familjen har den säkert, ska höra om de kan skicka ett exemplar.
Elle Kari ska finnas i gömmorna, måste fråga barnen.
Einar Wallquist har jag bara hört talas om, men inte läst. Det där med tid…
kram,
Mette,
SvaraRaderaVi svenskar som inte upplevde kriget, är nog oförsvarligt okunniga om vad som egentligen skedde på andra sidan kölen.
Margaretha
Wallquist vill jag absolut läsa! Kände inte till honom. Mamma Karasjok låter också intressant.
SvaraRaderaScylla,
RaderaMed lite tur så har ditt bibliotek kanske Wallquist i sitt magasin.
Och de borde kunna ta hem ”Mamma Karasjok”.
Margaretha
Ja, Wallquist finns det gott om här i Dalarna, ser jag. Mamma Karasjok får jag nog beställa.
RaderaIdag känner jag inte till någon av böckerna, och naturligtvis vill jag läsa alla av dem.
SvaraRaderaHär har vi vackert höstväder, hoppas du också har det och mår bra, och sover gott nu.
Wendy
Godmorgon Wendy,
RaderaJust de här böckerna förutsätter nog att man är på plats mitt i smeten.
För ögonblicket ler hösten, och är inte alltför kylig.
Margaretha
0