Jag börjar med en klassiker, Ivar Lo-Johanssons ”Kungsgatan” från 1935. En bok som skildrar hur under tidigt 1900-tal stora delar av landsortsbefolkningen flyttade till städerna. (En bok som får mig att tänka på Fogelströms ”Stad-serie”).
Boken vållade en viss uppståndelse när den kom ut, på grund av sin frispråkighet om prostitution och könssjukdomar.
Nästa bok, en klassiker även den, i ”Dagbok från Långholmen” (1956) berättar Barbro Alving om den månad hon satt på Långholmen för sin vägran att inställa sig till civilförsvarsföreningar.
Mina små plastiga spelpjäser inbegriper en fingerborg, vilket omgående får mig att associera till Elizabeth Enrights bok ”Thimble Summer”, för vilken hon erhöll ”Newbery Medal 1939. (Också den en klassiker).
En sommar med svår torka under depressionen, får vi följa den nioåriga Garnet som är yngsta barnet i en familj som driver ett jordbruk.
Trots alla problem blir det en sommar hon kommer att minnas med glädje
Den, liksom flera av hennes andra böcker finns översatta till svenska.
Det måste ha varit flera eoner sedan jag spelade monopol, och jag minns det mest som ett trist spel som det kunde ta flera timmar att ta sig igenom.
Däremot tyckte jag ”Trafikspelet” var roligt — kanske för att det var ännu längre sedan jag spelade det.
Den spelplanen dök upp i en garderobsröjning för några år sedan, och det slog mig att någon måste ha snott idéen till det spelet från Monopol. Men nu saknade jag spelpjäser, frågekort och pengar, hur jag än letade kunde jag inte hitta dem.
Inte förrän nu när jag grävde fram Monopolspelet, och hittade de saknade prylarna i den lådan.
Tack Helena!