tisdag 15 augusti 2023

Sommarens bästa

  Ordning är återställd — tisdagarna bara väntar på att fyllas av våra boktips.

Hos Ugglan kan du läsa mer om ”tisdagstrion”, och hitta länkar till de bloggare som deltager.


Reading under the Lamp, 1890  

Leon Pourtau


BÄTTRE gradförhöjningsformer till GOD, resp. adv. GODT, VÄL, BRA: hvars goda egenskaper (i ngt afseende l. i sitt slag l. för ngt ändamål) öfverträffa ngn annans l. ngt annats (l. ngra andras osv.) resp. alla andras; förträffligare, förträffligast, nyttigare, nyttigast, gagneligare, gagneligast, fördelaktigare, fördelaktigast, lämpligare, lämpligast, värdefullare, värdefullast osv.; om person ofta (särsk. vid ord som beteckna utöfvare af en verksamhet l. ett yrke o. d.): dugligare, dugligast, skickligare, skickligast; ss. adv. äfv.: på (ett) lämpligare resp. lämpligaste sätt o. d.; i sht förr o. i sht ss. adv. stundom användt ss. mera kvantitativt bestämningsord l. allmännare förstärkningsord: mera, mest, större, störst, högre, högst, hellre, helst o. d., l. med mera speciella, efter sammanhanget växlande bet.

     SAOB: lite torra beskrivning förklaring av ordet bästa.


Bättre än vad? tänker jag när jag försöker minnas om någon av de ytterst få böcker jag läst i sommar, ens kan kallas bra.(har förresten lärt mig, nån gång för länge sedan, att böcker inte är bra, de är goda).


När inte ens de bästa, är särskilt bra, börjar jag fundera över vad som egentligen är bäst — det är ju inte så svårt att vara bättre än medioker.


Fastnar för en bok vars titel passar in på dagens tema: ”At His Best” av Irvin Cobb — en bok med noveller, som jag läst av och till. Irvin Cobb var en på sin tid väl etablerad humorist — och ja, han är rolig, men att vara genomgående rolig i en hel bok, är lite av en balansakt, och understundom känns det en aning ansträngt, vilket inte kommer att avskräcka mig från att läsa de återstående novellerna.



Det känns en aning som fusk när jag friskar upp en ”omläsning”, å andra sidan borde det väl borga för en ”bäststämpel” när en bok håller för att läsas om.

När en väninna bad om tips på en deckare hon skulle våga läsa när hon var ensam i en avlägsen stuga mitt i skogen, kom jag genast att tänka på Jill Paton Walshs fyra

böcker om Imogen Quy, skolsköterska på ett collage i Cambridge.”The Wyndham Case” är den första boken. För att vara säker på att den skulle passa min väninna, läste jag om den. (Och Ingrid, väninnan, blev så förtjust att hon i snabb takt fortsatte med de andra tre böckerna).




Kanske lutar mitt tredje val, även det, åt fusk. En bok jag nyligen börjat läsa, och bara läst hälften av — än så länge — men den verkar lovande.

När jag stötte på Netta Syrett, en helt ny bekantskap för mig, och läste att hon var feminist (inget självklarhet i slutet på 1800-talet), och alltid lät sin kvinnliga huvudperson bli en representant för ”the New woman”, beslöt jag mig för att titta närmare på hennes första roman ”Nobody's fault”, från 1896.  


Redan i första kapitlet får man klart för sig var Bridget (och författaren) står, både i kvinnosaksfrågan och beträffande klassamhället.

Rätt många av suffragetterna från förra sekelskiftet skrev romaner, men det framgår inte alltid var de har sina sympatier — och även om huvudpersonen uttalar sig kritiskt om sakernas tillstånd i samhället, så ”räddas” de ofta, av sin drömprins, i sista kapitlet.

Så nu är jag väldigt nyfiken på hur den här boken kommer att sluta, i all synnerhet som det verkar som en romans är under uppsegling.


16 kommentarer:

  1. Som vanligt inga böcker jag har läst. Deckaren blir jag nyfiken på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mösstanten,
      Jag tror att det mesta Walsh har skrivit, finns hos Adlibris och Bokus — även fortsättningen på Sayers oavslutade, plus en bok om Lord Peter.
      Margaretha

      Radera
  2. Skön läsning, härliga funderingar a´la Margaretha. Jag börjar min dag så här hos dig idag och tror att jag ska börja använda ordet gagneligare mera än jag någonsin har gjort om jag någonsin har gjort det. Javisst är böcker goda men likväl säger man att en bok är bra.
    Jag har varit inne i deckarvärlden lite för länge känns det som men jag somnar så bra när jag läser om intriger och mord, kan du tänka dig. Rena sömnpillret för min del. Ser dock med glädje framemot det lilla utbudet av mera skön litteratur som finns på min hylla med olästa böcker.
    Ha det fint Margaretha!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Karin,
      Vid närmare eftertanke har jag kommit fram till att jag förmodligen aldrig använt ordet ”gagneligare” — och jag kan inte påstå att ”gagna” hör till de högfrekventa orden i min vardagsvokabulär.
      Inte heller jag lyckas hålla mig vaken, även om jag råkat på en intressant deckare (eller annan bok, för den delen).
      Allt gott,
      Margaretha

      Radera
  3. bästa med sommaren att man kan läsa ute i dagsljus och inte behöver lampa 🙂

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hannele,
      Men redan har lästiden krympt, om man envisas med att läsa ute, utan lampa.
      Margaretha

      Radera

  4. Böckerna om Imogen, har jag läst om ett par gånger, så tack för det tipset som jag fört vidare. Alla i familjen, inkl. ingiftingar, är fast, och jag fick Gro att läsa Sayers när hon hörde att Walsh fortsatt hennes skrivande.
    Kram från Mette


    SvaraRadera
    Svar
    1. Flette-Mette,
      Kul att du lyckats intressera hela familjen för Walsh!
      Tänker på dig!
      Margaretha

      Radera
  5. Tack för tipsen. Okända böcker för mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lena,
      Men de behöver ju inte vara okända i all framtid — bara du kan ändra på det.
      Margaretha

      Radera
  6. Jag har läst en del av Cobb och precis som du, tycker jag om honom även om a han kan bli ansträngt rolig.
    At His Best har jag inte läst, men känner igen ett par av novellerna.
    Netta låter spännande, jag ska titta närmare på hennes böcker när gästerna har åkt.
    Och Walsh är bara så bra!
    Hugs, Debbie

    SvaraRadera
  7. Debbie,
    Nej, det blir inte så mycket läst, med gäster i huset — om inte gästerna är lika bokgalna, som vi är!
    Ha det så bra!
    Margaretha

    SvaraRadera
  8. The Wyndham Case skulle jag gärna prova på! Omläsningar som håller är ju verkligen en kvalitetsstämpel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helena,
      Jag har inte kollat, men är tämligen säker på att alla fyra Imogen-böckerna finns på Adlibris & Bokus.
      Margaretha

      Radera
  9. Jag tycker definitivt omläsningar kan räknas. Och egentligen är det ju helt upp till dig att bestämma vad som räknas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lotten,
      The first time I read an excellent work, it is to me just as if I gained a new friend; and when I read over a book I have perused before, it resembles the meeting of an old one
      Oliver Goldsmith (1730-1774)


      Radera