onsdag 28 februari 2018

"Vad är tiden för något?"

Tiden
"Vad är tiden för något?" sa barnet,
och frågan tycktes mig svår.
Tid, det är världen som rör sig.
Tid, det är livet som går.
Men de allra elementäraste tingen
är ting som just ingen förstår.

Time Passing 
Patrick St. Germain 

Hittade ett klipp med den här versen i en av mina många högar — vem som skrivit den framgår inte, skulle det möjligtvis kunna vara något av Alf Henrikson?

Ja, jäspalt så tiden ränner i väg, jag noterar att vi nästan klarat av två tolftedelar av året redan. Det känns som året har rivstartat och jag har en känsla av att det kommer att fortsätta i samma tempo resten av året (livet) — om det inte rent av kommer att slå ett nytt hastighetsrekord.
Jag kommer att tänka på Gladys Taber, i en av sina "Stillmedow-böcker" skriver hon:
 
Here is a strange thing. In summer I always make plans for those long winter nights. I say blithely, "Well, in the long winter evenings I am really going to learn to knit socks. There will be time, then, to reread all of Shakespeare and the Elizabethan poets." On a long winter evening we can refile the phonograph records, straighten the game cupboard, and really throw out those incomplete checker sets and nibbled game boards. A thousand small, niggling jobs we can dash off, I think, in winter. 
Every single year I go through this happy reasoning and every year, in surprise, I face the fact in January, that those long winter evenings are pure fiction. 
... What does become of those evenings? I often wonder. Because I find myself, in January, saying cheerfully, and with hope, "Now when the summer evenings come, and it stays light so long, I can really catch up with those odd jobs. I'll just wait for summer."
I suspect it is just a human weakness to look forward to a season with plenty of leisure, a tranquil space between regular jobs. Much the way we used to anticipate nice restful vacations. And then actually we wore ourselves out on those nice restful vacations.

Så väl jag känner igen mig.


1057

dagar kvar 
i
1881

tisdag 27 februari 2018

Isn't it Cold

Isn't it Cold, 1876
 John George Brown

måndag 26 februari 2018

Hepaticas — novellutmaningen

32. Läs en novell vars titel du tycker är vacker — Hepaticas av Anne Douglas Sedgwick.

Hepatica nobilis: white form

En annan årstid hade jag kanske inte fastnat för den här titeln — men nu i kylan kan jag inte tänka mig något vackrare än vårblommor.  Det visade sig vara en novell jag inte skulle ha läst om jag vetat vad den handlade om, men som ändå fångade mig — och som fick mig att undra hur jag skulle ha reagerat om jag varit någon av personerna i berättelsen.
Det hela utspelar sig under första världskriget, huvudpersonen är modern till en ung soldat — och mer än så säger jag inte ifall någon skulle vilja läsa novellen, som jag tycker är läsvärd.
Det här är en novell som finns i många olika upplagor på nätet, både att läsa och att lyssna till, av någon märklig anledning skiljer sig några namn i de olika utgåvorna. Jag lyssnade till en mycket god uppläsning på librivox.




söndag 25 februari 2018

1060

dagar kvar 
i

lördag 24 februari 2018

fredag 23 februari 2018

torsdag 22 februari 2018

onsdag 21 februari 2018

Godnatt!


“The purr is very important. It's the purr that does it every time. It's the purr that makes up for the Things Under the Bed, the occasional pungency, the 4 a.m. yowl. Other creatures went in for big teeth, long legs or over-active brains, while cats just settled for a noise that tells the world they're feeling happy.” 
                                       Terry Pratchett, The Unadulterated Cat

tisdag 20 februari 2018

Fira, högtidlighålla eller bara notera

Jag talar om alla dessa temadagar som fascinerar mig även om jag ännu inte fattat vitsen med dem. I dag är det både "världsdagen för social rättvisa" och "slarvighetens dag" — att det behövs en dag, och inte bara en, för social rättvisa, är jag helt införstådd med, frågan är bara hur jag på bästa vis skulle kunna uppmärksamma dagen. 
"Slarvighetens dag" däremot, är väl inte så mycket att fira — det tycker jag inte heller att pedantens dag är, om det nu finns en sådan. Jag har utan resultat försökt ta reda på hur dessa dagar har uppkommit. Vem 17 vill uppmärksamma "rumpans dag", "piprökardagen", "matematikens dag", "knäckebrödets dag" eller "internationella skölpaddsdagen"? 

Untidy Table
Ilya Ivanovich Mashkov  
Undrar om Ilya var pedant — för inte tycker jag att hans bord är särskilt slarvigt. Det är ju inte dukat till galamiddag, men jag skulle gärna slå mig ner där en soliga och lagom varm sommardag, för att dricka te och äta bär och frukt.
Men just när det kommer till ordning, så tycks vi alla ha olika uppfattningar om vad som är ordning. Dessutom är det finare att vara ordentlig, liksom man är en bättre människa om man är en morgonmänniska som joggar varje morgon. 

måndag 19 februari 2018

Vart vänder jag mig

för att ansöka om att snöleveranserna ska upphöra?



"Dä vämmblar" nämligen, vilket jag lärt mig i "Svenskt dialekt-lexikon "[I–II] (1867) av Johan Ernst Rietz, betyder att "det snöar stora flockar (vid töväder). Vilket även kan uttryckas: "Hä fjuk lapphanska"  på nysvenska skulle man kanske säga att det snöar så in i helvete  fast med tanke på den temperatur som lär råda där kan jag konstatera att i helvetet befinner jag mig inte, för här lägger sig snön i stora drivor. Hade det däremot bara "snöat helt smått och lätt" skulle jag ha sagt "hä fnask å snjö".


Eftersom jag inte har något Uncle Wiggily som kan skotta ut mig ur huset skulle jag uppskatta ett rejält töväder.


Hitintills har jag och min trogna automobil lyckats ta oss upp för min branta backe utan att anlita "Uncle Wiggily's Auto Sled" (av Howard Roger Garis, illustrerad av Lansing Campbell), men fortsätter det att "vämmbla" i den här takten, så vete 17 hur det kommer att gå framöver.

Hade jag barnasinnet i behåll, skulle jag bylta på mig och kasta mig ut i drivorna för att bygga en snögrotta — för visst var det kul, att när kvällen kom tända stearinljus och dricka varm saft eller choklad tillsammans med sin kompis i grottan. 
Och jag har en känsla av att vantarna snabbt åkte av...


söndag 18 februari 2018

1067

dagar kvar 
i
omkring 1846

lördag 17 februari 2018

fredag 16 februari 2018

1069

dagar kvar 
i

torsdag 15 februari 2018

Rädslan — novellutmaningen

37. Läs en novell vars titel börjar på samma bokstav som författarens efternamn — Rädslan ur novellsamlingen "Utsatt till vargarna" av Per E. Rundquist från 1950.

Att den här författaren i dag är tämligen bortglömd förvånar mig inte. Ändå har jag svårt att sätta fingret på vad jag inte tycker om, språket är gott även om berättelsen inte intresserar mig. Kanske är det metaforerna som känns sökta, jag får en känsla av att han ansträngt sig till det yttersta för att vara litterär, vilket väl är alla seriösa författares ambition — men ansträngningarna får inte märkas.
Men det är ju möjligt att det är jag som är grinig, för han förefaller ha varit en framgångsrik författare. När han 1957 fick Aftonbladets författarstipendium löd motiveringen:
 
Per Erik Rundquist är en av den moderna svenska romankonsten yppersta företrädare. Han dikt kännetecknas av ett intensivt konstnärligt engagemang och en stilens originalitet och suveränitet som är odisputabel. Hans senaste verk – romanerna kalla mig Ismael (1950), Generalen (1953), Den spanska schalen (1955) och årets Nöjesresa – är samtliga exempel på en konstnärligt fullödig produktion, som gör det naturligt att utse honom till förste innehavare av Aftonbladets författarstipendium.

Lästa noveller:
8. Läs en novell om en hemlighet  "The Guilty Secret"— av Charles Paul de Kock ur International Short Stories: French, från 1910.
19. Läs en novell där någon dansar — The Dancer In Red  and Other Stories, 1906, av Fergus Hume
3Läs en novell med bokstaven X i titeln  The History of Professor De Laix, 1992,  av Robert Harris ur novellsamlingen "Stories From the Old Attic".
5Läs en novell som utspelar sig under en högtid — "Legenden om julrosorna" ur En saga om en saga och andra sagor! av Selma Lagerlöf.
 1Läs en novell med något från växtriket i titeln — "Rosen och vinden" ur "Silkesmattan", 1941, av Jascha Golowanjuk
11. Läs en novell med något från rymden i titeln  — Aftonstjärnan av Dan Andersson ur Posthuma noveller (1922).
4. Läs en novell av en Nobelpristagare — Et Styggt bardomsminne, 1889, av Bjørnstjerne Bjørnson.
14. Läs en novell av en författare som gett ut mer än tio böcker — "The Liberry" ur novellsamlingen "The Lucky Number" av Ian Hay.
29. Läs en novell som översatts från spanskan —"The Tall Woman" av Pedro Antonio De Alarcon ur novellsamlingen Stories by Foreign Authors: Spanish, by Various, 1898.
39Läs en novell där någon dricker kaffe eller te — Glory in the Daytime ur novellsamlingen "After Such Pleasures" av Dorothy Parker.

1070

dagar kvar 
i
Obama watches the first lady dance with 106-year-old Virginia McLaurin in the Blue Room of the White House prior to a reception celebrating African American History Month on Feb. 18.

onsdag 14 februari 2018

Lämplig lektyr

för dagen.

Must, bid the Morn awake!
Sad Winter now declines,
Each bird doth choose a mate;
This day's Saint Valentine's.
For that good bishop's sake
Get up and let us see
What beauty it shall be
That Fortune us assigns.
                  Michael Drayton (1563 - 1631)


En sväng på nätet gav vid handen att det finns mycket mer skrivet om Valentin än jag kunde ana. Inte nog med att Shakespeare och Chaucer skrev om dagen, så har även många mindre kända författare efter dem gjort  allt från högstämd lyrik till pekoral. Nästan lika känd, som nämnda gossar, är väl Thomas Nash, som förutom att han diktade, gifte sig med ett av Shakespears barnbarn. 
Om denna dag diktade han:

It was the merie moneth of Februarie,
When yong men, in their iollie roguerie°,
Rose earelie in the morne fore° breake of daie,
  
To seeke them valentines soe trimme and gaie°;

Resten av dikten hittar du här

Läser du hellre prosa så finns Myrtle Reeds Elmiry Ann's Valentine.

Jag kan tänka mig att de flesta av er fått nog nu  men är du lika galen som jag så bege dig ut på nätet, där finns massor med valentinlitteratur!

  

1071

dagar kvar 
i
4 april 2014

tisdag 13 februari 2018

Grattis Grant!

Självporträtt, 1932
Grant DeVolson Wood 
13 februar1 13, 1891 – 12 februari 1942

Mest känd är Grant för sin målning "American Gothic" —  synd tycker jag, eftersom det sker på bekostnad av hans andra målningar som jag tycker bättre om.

Street, 1920

Café de Palais



Miss France, 1929

The Good Influence

Woman with Plants

Churning

Daughters of Revolution (1932)

Dinner for Threshers, 1934 


Sentimental, 1936

Appraisal






January, 1940

Landscape with Tree