tisdag 27 september 2016

Lilla Sarah

Jag kan inte läsa om lilla Sarah och hennes mormor utan att ora mig för att de kommer att svälta ihjäl. Eller rättare sagt, jag misstänker att de svalt ihjäl, för boken om Sarah och hennes mormor är gammal  hur gammal vet jag inte, varken författare eller tryckår finns angivet.
Det är en pedagogiskt bok, som får mig att tänka på "Pelles nya kläder", där vi får lära oss hur en kostym blir till. Men Pelle får ju till slut sin kostym  Sarahs mormor får aldrig sin frukost. Nu kan man ju tycka att det är i senaste laget att börja odla majsen före frukosten, när man vill ha sinna Johnny-kakor, just till frukost!
 Little Sarah she stood by her grandmother's bed,
"And what shall I get for your breakfast?" she said;
"You shall get me a Johnny-cake: quickly go make it,
In one minute mix, and in two minutes bake it."

So Sarah she went to the closet to see
If yet any meal in the barrel might be.
The barrel had long time been empty as wind;
Not a speck of the bright yellow meal could she find.
But grandmother's Johnny-cake—still she must make it,
In one minute mix, and in two minutes bake it.

She ran to the shop; but the shopkeeper said,
"I have none—you must go to the miller, fair maid;
"For he has a mill, and he'll put the corn in it,
And grind you some nice yellow meal in a minute;

Så fortsätter Sarah att jaga runt, från handelsboden, till mjölnare och bönder, medan mormor ligger där i sin säng och längtar efter sin frukost.
Då var det mer reda med Pelle, som såg till att det hände något med hans ull, och som vid behov bytte tjänster med de som visste hur det gick till att spinna, färga, väva och sy.

Sedan kan man ju fråga sig om en Johnny-kaka är värd den långa väntan som mormor fick stå ut med. Personligen tycker jag inte det, men så är jag ingen pannkaksfantast heller  och det är väl närmast vad dessa kakor kan liknas vid. 
Namnet är lite av en gåta, det finns ett otal regionala namn, och lika många teorier om varifrån namnet kommer: Johnnycakes, johnny cakes, jonnycake, ashcake, battercake, corn cake, cornpone, hoecake, hoe cake, journey cake, mush bread, pone,  Shawnee cake, jonakin, och jonikon.  Det enda lingvisterna tycks vara överens om, är att det inte finns någon koppling till en person med namnet John. 
Man tror att nybyggarna som kom till Plymouth 1620 lärde sig konsten att odla majs, och mala den till mjöl, av Pawtuxet indianerna.
Det finns otaliga recept på nätet för den som vill prova en av de enkla rätterna som pilgrimerna fick hålla till godo med under de första åren. Förmodligen fick man klara sig utan mjölk, och nöja sig med bara vatten. Här är ett av dem:

Johnnycake Recipe

1 cup white cornmeal
3/4 teaspoon salt
1 cup water
1/2 cup milk
Bacon drippings

Instructions:
In a medium bowl, place cornmeal and salt.

In a medium saucepan over high heat, bring water to a rapid boil; remove from heat.  With the saucepan in one hand, let the boiling water dribble onto the cornmeal while stirring constantly with the other hand.  Then stir the milk into the mixture (it will be fairly thick, but not runny).

Generously grease a large, heavy frying pan (I like to use my cast-iron frying pan) with the bacon drippings and heat.  When pan is hot, drop the batter by spoonfuls.  Flatten the batter with a spatula to a thickness of approximately 1/4 inch.  Fry until golden brown, turn, and brown on the other side (adding more bacon drippings as needed).

Serve hot with butter, maple syrup, or applesauce.

Makes 4 servings.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar