lördag 19 mars 2016

Att tänka på

 Det gäller att hålla reda på i vilket kvarter månen befinner sig, om det ska gå en väl. Du vet väl att du ska hugga ved när månen är ny, annars kommer det att brinna dåligt. För att inte tala om att det måsta vara nymåne när du samlar in mossa för att täta springorna i ditt nya hus  skulle du missa det, får du vägglöss i stugan. Går ni i giftastankar, så kolla almanackan innan ni bestämmer datum för bröllopet, så att ni är säkra på att få ett lyckligt äktenskap. 
Ägnar man sig åt trädgårdsarbete är det viktigt att veta hur tunglet står, när man sår och skördar  precis som som när man väver. Vävstolen ska sättass upp i ny, och den nya väven påbörjas vid nymåne — men undvik att börja din nya väv på en måndag eller onsdag, annars kommer du att få problem!
Det måste vara bortåt 25 år sedan som jag slog ihop min lilla 10-skaftsstol, kanske skedde det vid nymåne för jag har inte haft några som helst problem med den. Varpen som sitter i, har suttit där alldeles för länge  beställningen för länge sedan levererad, nu gäller det att väva ner vad som är kvar. Tanken på att krypa under stolen och ändra uppknytningen, för att få 8x8 snören på plats har inte varit så lockande  men i går blev det av, och i dag är jag tämligen ledbruten efter två och en halv timme, hopkrynad under vävstolen. Det är alltid lika spännande att när man rätat ut sig, slå in några inslag för att se om det har blivit rätt. Det blev det, men jag är inte riktigt nöjd, så när kroppen hämtat sig, väntar ytterligare några timmar på golvet.
 
Det är sådana här gånger som jag inser hur skönt det skulle vara med en datoriserad vävstol  men inte tillräckligt skönt för att jag kommer att välja den varianten. 
När sedan vävningen kan börja, så finns det massor att tänka på, för att vävningen ska lyckas. Spottar jag tre gånger, eller gör korstecknet lika många gånger, när väven är uppsatt, så avvärjer jag ont inflytande. Och för att ingen ska komma och "skämma väven" så får jag lov att lägga ett glödande kol i skytteln, för det första inslaget. Ja, det är i sanning mycket att hålla reda på — kanske något att återkomma till.

7 kommentarer:

  1. Så roligt att du har kommit en så lång bit på vägen eller om vägen dit har varit lång. Önskar att jag kunde vara där och se på hur du spottar, gör korstecken och lägger glödande kol i skytteln. Vilket äventyr det tycks vara att väva.
    Lycka till med skyttlandet!

    Karin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Karin,
      ja, mycket elände kan inträffa när man väver,
      får man en avundsknut på en tråd, är det bra att kunna skylla den på en illasinnad granne!

      Det är gott ha ha kommit så här långt - och vill du se mig spotta, är du välkommen hit!

      Man kan nog stava lite som man behagar - i alla fall somliga ord, äffsing stavas understundom med e i början och ibland med bara ett f.
      Margaretha

      Radera
  2. pst. kanske det skrivs skytlandet? Eller kanske det inte heter så överhuvudtaget?

    SvaraRadera
  3. Så roligt att du skriver om vävning igen. Nu när jag har gått i pension tänkte jag ta upp vävningen igen. Jag förstår att du är mycket duktigare än jag, som är nybörjare, så jag hoppas att du kanske berättar lite om din vävning på bloggen. Fast 10 skaft är för avancerat för mig, hittills har jag bara använt fyra av skaften.
    Så är jag nyfiken på vad du ska väva när du kommer upp från golvet. Och så hoppas jag på ett och annat tips och lite inspiration.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Välkommen hit Inger,
      Jag vågar inte lova att det blir så mycket skrivet om vävning - men jag har fått fler förfrågningar, så kanske kan jag skärpa mig och få till ett och annat vävinlägg.
      Man kommer långt med fyra skaft - personligen tycker jag det är en roligare utmaning att väva något intressant på få skaft än att dra till med massor av skaft.
      Den här väven var en beställning på ett möbeltyg, som skulle se exakt likadant ut som ett utslitet tyg som vävdes för länge sedan - det var lite av en utmaning.
      Tror att jag ska försöka få till ett enkelt möbeltyg i kypert av varpen som är kvar.
      Om det blir så mycket tips är jag osäker på, men fråga gärna om du undrar över något.
      Margaretha

      Radera
  4. Jag tycker också att det är roligt när du skriver om vävning. Precis som Inger är jag på en helt annan nivå än dig, men det är alltid roligt med inspiration. Just nu skulle jag behöva lite gardin inspiration.

    SvaraRadera
  5. Siv,
    Någon vävlogg blir det aldrig här - lika lite som en bokblogg, men jag håller det inte för otroligt att det kommer ett och annat vävinlägg. Just nu analyserar jag ett gardinprov jag vävde i en grå forntid. Får se vad som kommer ut av det.
    Margaretha

    SvaraRadera