Inte ens i skydd av hemmet, kan jag undgå att lägga märke till tidens flykt. Det räcker med att läsa tidningen för att inse att jag inte är så ung som jag vill inbilla mig. Jag läser en artikel om sjukhusclowner, och kommer till meningen: "sjukhusclowner är en gammal företeelse som startade på 1980-talet ", jag läser meningen en gång till — jo, jag läste rätt, det står 1980-talet. Det var ju nyss tänker jag och inser att den som skrivit artikeln, inte tillhör min generation.
Att lyssna på radion är även det en påminnelse om tidens gång. Unga människor slår uppenbarligen aldrig upp ord de inte förstår, istället ändrar de dem, så att de passar in i deras begreppsvärd. I dag hörde jag en journalist som talade om att undankomma — nu finns det ju många sammamsatta ord som börjar på undan, så det är kanske inte så konstigt. Å andra sidan finns många som bara har förleden und, men undfå, undfalla, undgå, undskyllan, för att inte tala om undfägna, hör kanske till den sorgligt stora skaran av ratade ord.
Nu när jag har fått upp farten, så tänker jag även ta upp talet. På P1, där jag mest håller till, talar de flesta programledare föredömligt tydligt och inte alltför snabbt. Men även där kan man gissa sig till talarens ålder, beroende på hur snabbt man talar, för att inte tala om märkliga betoningar, Språket & Lundgrens bokradio t.ex., men då finns ju avstängningsknappen att ta till.
På sistone har man spelat upp gamla snuttar med Hyland, och jag förundras över hur fort den mannen kunde tala, utan att man för den skull missade en enda stavelse av vad han sa.
Värre är det med de som intervjuvas i radio, de babblar på utan att hämta andan och välja sina ord, så att gamla tanter kan hänga med. Nyligen råkade jag lyssna på Meny, där en matskribent sades tala om ägg, det var inte mycket jag uppfattade av vad hon sa (och fnissade), kanske vore det bättre om hon höll sig till det skrivna ordet.
Tror inte jag missade så mycket, egentligen lyssnade jag för att få fler äggfria recept på bakverk till min samling — men där kammade jag noll, nästa gång jag ska baka till icke äggätande vänner får jag kanske prova brownies med svarta bönor, istället för ägg. Någon som vet hur det funkar?