torsdag 4 juli 2013

Nej, tysk är den inte

 German Chocolate Cake, ett genetiv s har trillat bort — ursprungligen hette tårtan German’s Chocolate Cake. Receptet dök upp i ”The Dallas Morning Star” 1957, en hemmafru, Mrs. George Clay, hade skickat in receptet, till ”Dagens recept”. Nu är det ingen som tror att fru Clay var tårtans upphovskvinna, liknande recept fanns långt dessförinnan. Möjligtvis var det hon som gav bakverket dess namn — och då med ett genetiv s.
Redan 1852 skapade Sam German en chokladkaka, som kom att kallas ”Baker’s German’s Sweet Chocolate”. 


Lägg märke till att Baker också är ett familjenamn, och inte syftar på bagare. James Baker var ägare till ”Baker Chocolate Company” — en chokladfabrik. Innan Sam German (som i vissa källor kallas engelsman, och andra amerikan) skapade sin chokladkaka, fanns det inte sötat choklad i Amerika — de chokladkakor som fanns var avsedd för bakverk eller drickchoklad, och då fick man själv tilsätta socker.
Så snart fru Clays recept publicerats, insåg ”Baker Chocolate Company” reklamvärdet, och såg till att receptet spreds över hela U.S.A., och de gjorde de uppenbarligen rätt i, för receptet blev så populärt att försäljningen av ”Baker’s German’s Sweet Chocolate” ökade med 73% på ett år. 
Alltsedan 1957 har tårtan varit populär, för många amerikaner en oundgänglig efterrätt på födelsedagar och självständighetsdagen.
Det sägs att detta är originalreceptet:


GERMAN CHOCOLATE CAKE

1 pkg. Baker's German’s sweet chocolate (4 oz.)
1/2 cup Water, boiling
1 cup Butter or margarine
2 cup Sugar
4 Eggs, separated
1 teaspoon Vanilla extract 
2 cups Flour, all-purpose
1 teaspoon Baking soda
1/2 teaspoon Salt
1 cup Buttermilk
Coconut-pecan frosting

Approx. Cook Time: 30min
1. Melt chocolate in water and cool.
2. Cream butter and
Sugar.
3. Beat in egg yolks.
4. Stir in vanilla and
chocolate.
5. Mix flour, soda and salt. beat in flour
mixture, alternately with buttermilk.
6. Beat egg whites
until stiff peaks form; fold into batter. Pour batter
into three 9-inch layer pans, lined on bottoms with
waxed paper.
7. Bake at 350 degrees for 30 minutes or
until cake springs back when lightly pressed in
center Cool 15 minutes; remove and cool on rack.

THE FILLING AND TOPPING
4 egg yolks 
1 can  (12 oz.) evaporated milk 
1-1/2 tsp. vanilla 
1-1/2 cups  sugar 
3/4 cup (1-1/2 sticks) butter or margarine 
1 pkg.  (7 oz.) BAKER'S ANGEL FLAKE Coconut (about 2-2/3 cups) 
1-1/2 cups PLANTERS Chopped Pecans

BEAT egg yolks, milk and vanilla in large saucepan with wire whisk until well blended. Add sugar and butter; cook on medium heat 12 min. or until thickened and golden brown, stirring constantly. Remove from heat.

ADD coconut and pecans; mix well. Cool to room temperature and of desired spreading consistency.

Assembly;
Divide the filling evenly between the 3 cakes putting the 1st layer down, Then spread the filling evenly
Repeat with the other layer.

For Garnish you can place pecan halves around the top edge. You can add a maraschino cherry half also next to the pecan half.
***note; you can shave off any high spots with a bread knife to make the cakes flatter so they will stack evenly. You can use any scraps from the shavings also to fill in any low spots.



”Buttermilk” är en vanlig ingrediens i bakverk — och i synnerhet i bakverk med choklad. Men det är inte, som man kan frestas att tro, kärnmjölk. Dagens ”buttermilk” är närmast att likna vid yoghurt eller filmjölk. För att skilja de två olika "buttermilksorterna" åt, talar man om traditionell ”buttermilk” (kärnmjölk) och kommersiell ”buttermilk” som är pastöriserad och homogeniserad mjölk med tillsats av antingen streptococcus lactis eller Lactobacillus bulgaricus.
En annan ingrediens som kan skapa lite huvudbry för oss, är evaporated milk. Jag har sett, att man i svenska mattidningar säger att det går att ersätta med matlagningsgrädde — men eftersom det är vanlig mjölk varifrån man avlägsnat 60% av dess vatten, är det enkelt att göra sin egen ”evaporated milk”.
Till 2/3 kopp torrmjölk tillsätter man 3/4 kopp vatten och får då vad som motsvarar en liten burk ”evaporated milk".


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar