fredag 20 april 2012

För 477 år sedan

Vädersolstavlan 1535
syntes under några morgontimmar ett optiskt solfenomen på Stockholmshimlen.
Vid den tiden betraktades den sortens väder-fenomen som illavarslande järtecken, så uppskrämda människor tog skydd i kyrkorna eftersom det spreds ett rykte att det var kyrkans, eller Guds, förebud om hämnd på Gustav Vasas hårda framfart. Idag vet vi att dessa s k halofeno-men uppkommer då solens strålar reflekteras i iskristaller högt upp i atmosfären. 
Olaus Petri gav konstnären Urban Målare i uppdrag att avbilda vädersolarna, vilket höll på att sluta illa eftersom Gustav Wasa såg det hela som en kom-plott. Kungen var ju den riktiga solen, och det var ju solklart att han nu hotades av kyrkans män representerade av vädersolarna. Dessutom hade kyrkan målats större än slottet, vilket bara det var en provokation!
Man trodde länge att tavlan var Urban Målares original, men vid en undersökning 1999 med modern teknik har det uppenbarats att tavlan är målad på 1600-talet. Originalet var uppenbarligen i så dåligt skick att den kopierades av konstnären Jacob Heinrich Elbfas 1636.
Jag läser också att tavlan är avbildad på dagens tusenkronorssedlar —  vilket gått mig förbi, eftersom sådana aldrig kommer min väg.


4 kommentarer:

  1. När jag för många år sedan letade efter tavlan i Storkyrkan i Stockholm blev jag förvånad över hur liten den är. Jag hade tänkt mig nåt betydligt pampigare. Minns att jag köpte ett vykort med bilden .

    SvaraRadera
    Svar
    1. Olgakatt,
      Det är ju knappast en tavla man lägger märke till, om man inte vet var den hänger.
      Margaretha

      Radera
  2. Jag skäms för att säga det, men jag har inte sett tavlan fast jag varit i Storkyrkan många gånger.
    kram från
    Mette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mette,
      Men så bra att du fick se den nu då!
      M

      Radera