I en binge fanns i dag jättestora vitkålshuvuden i affären. Visserligen gillar jag vitkål, men inte så till den milda grad att jag är beredd att äta det morgon, middag och kväll i ett par veckor — så jag frågade en en av killarna som jobbar där om det gick att dela på ett huvud.
"Nej, det får vi inte göra" sa' han, tog ett huvud och delade det mitt itu!
slaw (slô)
n. Chiefly Southern U.S.
Coleslaw.
(Cookery) Chiefly US and Canadian short for coleslaw
[from Danish sla, short for salade salad]
I vår familj har vi ätit vitkålssallad i hela mitt liv — och kallat det för vitkålssallad när vi talar svenska, och coleslaw när vi talar engelska. Så jädrans besvärligt är det ju inte att hålla isär språken. Men jag har förstått att nu för tiden äter man inte längre sallad i Sverige man äter SLAW. Är det inte fint nog med sallad?
I min affär ligger ofta delade vitkålshuvud i grönsaksdisken. Gissar att du välsignade den olydiga killen. Oftast äter vi ju den ekologiska kålen som kommer i vår veckolåda; då brukar det var ett helt, men litet och behändigt huvud. Har egentligen aldrig fattat uttrycket cole slaw ens på engelska. Varför inte cabbage salad? Önskar fö att jag hade tålamod att göra surkål som är så gott.
SvaraRaderaSer på Wikipedia att ordet där anses komma från holländskan och betyder (hör och häpna) kålsallad.
SvaraRaderaAtt man i danskan skulle kalla sallad för sla har jag aldrig hört.
olgakatt,
SvaraRaderaDet är väl samma ord som kål - så detär väl egentligen inte så konstigt - mest intressant hur språken blandar sig.
cole n.
See kale.
[Middle English col, from Old English cāl, from Latin caulis, cabbage.]
cole [kəʊl] n
(Life Sciences & Allied Applications / Plants) any of various plants of the genus Brassica, such as the cabbage and rape Also called colewort
[Old English cāl, from Latin caulis plant stalk, cabbage]
Jag avstår gärna från både att göra och äta surkål - alla syrade grönsager förresten.
Ibland har de delade grönsaker - men det här var extra-pris, jag tror att det var därför de inte fick dela dem.
Även ett halvt huvud är rätt mycket eftersom vitkål är redig bukfylla.
Margaretha
Fördelen med vitkål är att det går att lagra länge. Vi äter gärna kål på alla upptänkliga sätt och jag mjölksyrar gärna, fastän det inte har blivit av i år.
SvaraRaderaCole slaw är väl i stort sett ett amerikanskt begrepp, men inte förstår jag heller varför man inte kallar kålsalladen till kålsallad här hos oss. Antagligen låter det bättre med Cole slaw och säljer bättre då än om man sålde vanlig kålsallad. Vi människor vill ju gärna bli lurade;)
De mesta vitaminerna i ett kålhuvud sitter i ytterbladen som är gröna. Dem fick ofta tjänstefolket äta förr när herrskapet åt den vita mjälla delen. Bara en notis i allmänhet
Karin
Här hos oss på landet har inte Cole Slaw trängt in i matbutikerna än. Det heter fortfarande vitkål och vitkålssallad. Men så är vi väl lite efter vår tid...
SvaraRaderaIngrid, som just har kommit hem från en härlig kvällsrepetition med Mina Vänner.
Varför är jag inte förvånad att man inte kan kalla sallad för sallad. Slaw, har aldrig hört att man säger det i Sverige. Men så har jag ju inte bott där på ett bra tag förstås. Cole slaw serveras i stort sett alltid på restauranger här som ett alternativ till vanlig sallad eller soppa. Vi har ju 71 olika val att göra när vi går på restaurang. ;)
SvaraRaderaKarin,
SvaraRaderaJa, fast inte hur länge som helst - jag tycker nog att den blir rätt tråkig efter ett (litet) tag.
Kommer att tänka på ett gammalt hus med kakelugnar, där jag har varit mycket. Värmeledning ansågs ohälsosamt när huset byggdes, så det fanns bara i vindsvåningen, där tjänstefolket bodde!
Ingrid,
Nej, i affären har jag aldrig sett slaw - men så har jag aldrig kommit på tanken att titta efter färdiga sallader. Men alla tidnigar med självaktning håller sig ju med en receptsida och där vimlar det av slaw
Fänkålscole slaw
Kanel-cole slaw
äppelslaw
fänkålsslaw
kikärtcoleslaw
med och utan bindestreck och kål.
Anne-Marie,
Vitkålssallad hör nog till de vanligare tillbehören här också - tror jag. Borde väl inte yttra mig eftersom jag inte minns när jag åt ute senast - minst tio år se'n är det säkert.
Margaretha
som inte heller
blir förvånad
över svenskans
utarmning - men
irriterad