0
Shortbread med mandel
0
4 dl mjöl
1 dl majsmjöl
1 hg mald mandel – jag rostar mandeln innan jag mal den
2 hg smör
eventuellt 2 msk muskovadosocker
0
Blanda alla ingredienser och pressa ut i en 20 x 30 cm stor form, grädda i 170°C i 25 – 30 minuter.
I traditionellt shortbread har man inte mandel, men jag brukar stoppa i olika nötter, kokos eller vad jag nu råkar ha hemma.
Det där ska jag prova när jag börjar äta bröd igen, men vad är det för ett fiffigt "verktyg"?
SvaraRaderamvh R
Jag har inget svenskt namn på den - pastry cutter kallas den i pajernas förlovade land. En gång för flera år se'n såg jag en modern variant i en svensk katalog, men den var svindyr så jag bläddrade bara förbi. Egentligen går det lika bra med två bordsknivar, bara man får in rätt knyck på handleden.
SvaraRaderaVanligt vetemjöl håller ju ihop bäst, men jag har använt dinkel och blandat med grövre mjöl ibland, gott men smuligt.
Margaretha
Pastry cutter, det ska jag lägga på minnet tills nästa gång jag kommer till London. Tack!
SvaraRaderamvh R
Den ser riktigt god ut. Tack för tipset!
SvaraRaderaRenée,
SvaraRaderaPrecis när jag svarat på din fråga kom jag på att det finns två paj-nationer. Min manick är köpt i U.S.A. där man inte bara älskar pajer och andra sötsaker utan också uppfinner mer eller mindre smarta hjälpmedel. Jag har aldrig sett en pastry cutter i England - där har mina vänner lärt mig att man ska kyla ned sina händer, och helst stå utomhus när man blandar pajdegen med fingrarna.
Eva,
Ja, de är bra därför att de ger utrymme för experimenterande.
Margaretha
Thanx,it's ages since I made shortbread. Reminds me of what you told us about kort and bild - en bildkaka!
SvaraRaderaTake care - don't over do it!
love,
Q
Q,
SvaraRaderaOverdo what? Du vet väl hur tolerant jag är när det kommer till dammråttor och ogräs!
Fnissar varje gång jag tänker på Pias brevväxling.
En bildkaka vore kanske något att pigga upp sig med en dag som denna.
love,
m