tisdag 30 april 2019

Grattis Franz

Franz Lehár 
drawing by Mary Evans
30 april 1870 – 24 oktober 1948



måndag 29 april 2019

632

dagar kvar 
i
The Navy Mess at the White House, June 25, 2009. 
(Official White House Photo by Lawrence Jackson)

söndag 28 april 2019

Grattis Hertha!

Phoebe Sarah Hertha Ayrton 
28 april 1854 – 26 augusti 1923

Vilken kvinna! Hertha var en brittisk ingenjör, matematiker, fysiker, uppfinnare och suffragett!
Jag är full av beundran för denna kvinnas kapacitet och dådkraft. Redan som 16-åring försörjde hon sig som guvernant, och senare  finansierade hon sina studier både genom att undervisa och brodera, samtidigt som hon skötte sin sjuka syster och organiserade klubbverksamhet för yrkesarbetande flickor.
Redan i tonåren engagerade hon sig i suffragettrörelsen, där hon samarbetade med Emily och Christabel Pankhurst.

In this photo from a 1926 biography of Hertha Ayrton
captioned "Mrs. Ayrton in her laboratory," the British 
scientist and inventor stands in the "lab" in her own 
home where she conducted all her experiments. Ayrton 
was the first woman to be proposed for fellowship of the 
British Royal Society, but her candidacy was denied on
 the grounds that as a married woman she had no legal 
existence in British law.

lördag 27 april 2019

Dagens ord

Men staden för öfrigt – ja, och ändock är uti hela Wadstena stad just kojorna, hvad jag älskar och tycker oförlikneligt om. I alla de sneda, smårutiga fönstren, hvart du kastar ögat in ifrån gatan, ser du magra, flinka händer, som knyppla spetsar på dynor vid fönsterposterna; och på hvarje gård stå körsbärsträd, som i rik, hvit välsignelse luta sin blom emot takens gröna grästorf, hvilken ej räcker högre upp, än sjelfva de små körsbärsträden. Älskade bilder.
Jag tyckte mig tillbaka i Medeltiden, och i hvarje litet hus föreställde jag mig nunnors händer, sysselsatta med klosterarbeten. Dock är det inga nunnor, utan mest gubbar och gummor, som nu för tiden knyppla spetsar i Wadstena.
               ur Törnrosens bok V-VII, andra boken, av Carl Jonas Love Almqvist

 Spetsknypplerskan, 1885
 KNYPPLIG, adj.
Ordformer
(knyppe-)
Etymologi
[jfr sv. dial. (Finl.) knypplog, full med små ojämnheter, avledn. av knyppla, ojämnhet, kluns, knöl; besläktat med KNYPPEL, KNOPP]
(†) knölig, knottrig. Roten (av sprängörten) .. är lik en rofva til skapnad, men knyppelig och tågfull. Dahlman Humleg. 107 (1748).

Tänk att jag aldrig funderat över varför det heter knyppla! Frågan är förstås om ojämnheter och små knölar borde vara något utmärkande för knypplade spetsar.


Det var viktigt att ge föräldralösa och handikappade möjligheter att försörja sig själva, och knyppling ansågs som en lämplig utkomstkälla för många — som för Matthias Skönberg, som lärt sig knyppla vadstenaspetsar och spela fiol, här avbildad av Isak Kjölström i Sten Lindroths "Svensk lärdomshistoria".

N:o 64
Om jag fick min gröna tröja
     Färdig snart till pingste-tid,
Skull garnering den upphöja,
     Capuchonen blifva vid;
Jag skulle pien i fållar sätta
     Och bröstremsan knyppla fin;
Mitt knä-förkläd se'n upptvätta
    Och min stubb av carmosin.

Så skull jag den park besöka,
    Där naturens enkla prakt,
Tycks all konstens höjd föröka
    Med sin frihet och sin magt.
I de tysta Carlbergs lunder
     Skull jag sjunga himlens pris.
Men vad ser jag? Vad för under?
    Se Johanna och Louise!
                        C. M. Bellman

fredag 26 april 2019

Skogtarva

ett av många utdöda ord, som inte borde vara det eftersom vi alla borde tarva en daglig skogsdos.
Men ordet finns hos SAOB, tillsammans med ett antal liknade användbara ord.
Pine Forest in Tyrol 
Bertha Wegmann

I think that I cannot preserve my health and spirits, unless I spend four hours a day at least—and it is commonly more than that—sauntering through the woods and over the hills and fields, absolutely free from all worldly engagements. You may safely say, A penny for your thoughts, or a thousand pounds. When sometimes I am reminded that the mechanics and shopkeepers stay in their shops not only all the forenoon, but all the afternoon too, sitting with crossed legs, so many of them—as if the legs were made to sit upon, and not to stand or walk upon—I think that they deserve some credit for not having all committed suicide long ago.
_ _ _
How womankind, who are confined to the house still more than men, stand it I do not know; but I have ground to suspect that most of them do not stand it at all. When, early in a summer afternoon, we have been shaking the dust of the village from the skirts of our garments, making haste past those houses with purely Doric or Gothic fronts, which have such an air of repose about them, my companion whispers that probably about these times their occupants are all gone to bed. Then it is that I appreciate the beauty and the glory of architecture, which itself never turns in, but forever stands out and erect, keeping watch over the slumberers.
                                                    ur "Walking" av H.D. Thoreau

Visst är det lustigt hur somliga ämnen dyker upp i samlad trupp. Jag hade inte mer än läst Karins blogginlägg "I skogens vackra pelarsal" förrän jag ramlade över Thoreau lilla bok "Walking nu ramlar jag över Henry Davids skriverier rätt ofta, eftersom han hör till en av mina husförfattare. Men just den här boken, som väl mer är att betrakta som en essä, än bok, var det länge sedan jag läste  jag småler när jag lägger märke till hur väl hennes inlägg ansluter till Thoreaus tankar.
Se'n ta'r det inte en lång stund innan jag hittar en artikel på samma tema "10 Surprising Health Benefits of Being Around Trees".
Eftersom jag klarade av min promenad i morse  fast den tog bara en timme, så jag borde väl ge mig ut i skogen igen  så nu har jag planterat mig på trappen och låter naturen komma till mig. 

bilden hittade jag i Donna M. Strachans blogg.

Årets första fru Bo Fink trippar runt kring fötterna på mig, jag passar på att läsa om denna Sveriges näst vanligaste fågel (lövsångaren är den vanligaste), och får lära mig att bodelen, av namnet, syftar på trädet bok eftersom bofinkar tycks vara begivna på bokollon. De får de ju klara sig utan här, men det tycks inte vara något bekymmer, för det brukar vara gott om bofinkar här. Får också lära mig att deras latinska namn är "Fringilla coelebs  vilket betyder, ogift bofink. Syftar till att bofinkshannarna om våren oftast anländer först och honorna någon vecka senare." 



635

dagar kvar 
i
President Barack Obama gives a press conference 
in the James S. Brady Press Briefing Room 
of the White House, June 23, 2009. 
(Official White House Photo by Chuck Kennedy)

torsdag 25 april 2019

Den sanna kärleken — novellutmaningen -19

8. Läs en novell vars titel består av tre ord  "Den sanna kärleken" ur "Strömoln", 1883, av Gustaf af Geijerstam.
Young Couple
Alessandro Morbelli

Aldrig hände det häller något märkvärdigt i det här förbaskade Upsala. Den ena dagen var så lik den andra, att om man försökte beskrifva två, som följt efter varandra, skulle inte en gång Zola ha tålamod att skildra mer än den första. Men det kunde ju hända något just denna kväll. Lodén hade en oförliknelig romantik i kroppen. Han gick öfveralt och väntade, att något skulle inträffa, som ej var likt det gamla odrägligt hvardagliga, hvilket han kunde utantill. Och som alla af den sortens folk trodde han naturligtvis, att det där märkvärdiga, hvad det nu var, skulle vara infamt nog att visa sig, just när han inte var med.
Därför skulle han hafva ansett en dag alldeles förstörd om han hållit sig inne under aftonen, och därför gick han också ut och dref hvar dag, gud gaf, och väntade på, att något underbart skulle ske. Det hände emellertid ingenting, och följden var den, att han hvar afton gick och lade sig i ett tillstånd af missräkning, hvar morgon steg upp med en förnimmelse af gårdagens obehag och hvar förmiddag längtade, att det snart skulle blifva kväll, så att det skulle kunna hända något ovanligt igen.

   Det var en ren slump att jag hittade tillbaka till Gustaf af Geijerstam, jag har inte läst honom sedan jag var barn. Hans "Mina pojkar" fanns bland mina ärvda böcker, men jag har inget mine av vad jag egentligen tyckte om boken. Nu börjar jag bläddra bland hans noveller, hittar en som passar in på nummer åtta, läser om Lodén, som ligger i Uppsala, men som hellre driver runt på sta'n på kvällarna, innan han hamnar på något stamlokus tillsammans med sina vänner.
Trots att det är över hundra år sedan novellen skrevs roar det mig att se hur den mänskliga naturen inte har förändrats på alla dessa år.

onsdag 24 april 2019

tisdag 23 april 2019

638

dagar kvar 
i
President Barack Obama walks through the Rose Garden
 to the Oval Office following an all-appointees summer 
event on the South Lawn, June 13, 2016. 
(Official White House Photo by Pete Souza)

måndag 22 april 2019

Vad jag lärt mig i dag


Att rensa i gömmorna är tidsödande — i synnerhet om man vill titta närmare på gamla klipp innan man slänger dem (och det vill jag).
En liten notis säger att det lutande tornet i Pisa minsann inte är ensamt om att luta — i Suurhusen i Tyskland finns en kyrka där tornet lutar ännu mer. Klart att jag blev nyfiken, Wikipedia ger mig lite fler detaljer:
 Suurhusens kyrka grundlades någon gång under förra hälften av 1200-talet och den påminner om de så kallade fästningkyrkor som byggdes förut. Den var byggd på ekpålar som slagits ned i marken och var ursprungligen 32 m lång. År 1450 avkortades kyrkans skepp med en fjärdedel och på den lediga ytan byggdes ett torn.
På grund av sänkning av grundvattennivån kom toppen av ekpålarna att hamna ovanför densamma och luftens syre fick tillträde till träet, som började murkna. Det medförde att kyrktornet började luta och det har nu en lutning som uppgår till 5,07° vilket kan jämföras med tornet i Pisa som har en lutning som uppgår till 4,19° och kyrktornet i Bad Frankenhausen i Thüringen med 4,50°. Vid takåsen som är 27,37 m över markytan har taket ett överhäng som är 2,43 m. Klockstapeln i byn Midlum som liksom Suurhusen ligger i Niedersachsen lutar med 6,74° ännu mer, men den räknades av Guinness rekordboken inte som torn, då den bara är 14 meter hög.

söndag 21 april 2019

För en tia


fick man 1926 någon av följande varor:
4 tjog ägg
4 kg smör
40 l nysilad mjölk
83 l skummjölk
6 kg oxkött
4,5 kg kalvkött
5,5 kg fläsk
160 kg potatis
66 knippor morötter
22 l lingon
14 kg strömming
10 kg torsk
10 kg kolja
5 kg ål
3,5 kg kaffe
3,5 l brännvin 
28 l bensin

lördag 20 april 2019

641

dagar kvar 
i
English: "Drawing shows the ruins of the U.S. Capitol following British attempts to burn the building; includes fire damage to the Senate and House wings, damaged colonnade in the House of Representatives shored up with firewood to prevent its collapse, and the shell of the rotunda with the facade and roof missing." "1 drawing on paper : ink and watercolor" "Historical context: George Munger's drawing, one of the most significant and compelling images of the early republic, reminds us how short-lived the history of the United States might have been. In the evening hours of August 24, 1814, during the second year of the War of 1812, British expeditionary forces under the command of Vice Admiral Sir Alexander Cockburn and Major General Robert Ross set fire to the unfinished Capitol Building in Washington, D.C. All the public buildings in the developing city, except the Patent Office Building, were put to the torch in retaliation for what the British perceived as excessive destruction by American forces the year before in York, capital of upper Canada. At the time of the British invasion, the unfinished Capitol building comprised two wings connected by a wooden causeway. This exceptional drawing, having descended in the Munger family, was purchased by the Library of Congress at the same time the White House purchased the companion view of 'The President's House.'"
Date 1814

fredag 19 april 2019

642

dagar kvar 
i
Beekeeper Charlie Brandts works with the beehive 
on the South Grounds of the White House, May 29, 
2015. (Official White House Photo by Pete Souza)

torsdag 18 april 2019

Grattis Thomas!

Ingens herre, ingens träl!
sade våra fäder,
Högsta rätt till högsta väl
alla, alla gläder.
Mången mycket kallar sitt,
men mitt väsen, det är mitt.
Denna sanning, vänner,
man i själen känner.
                       första versen av Vars mans rätt

Thomas Thorild
som fram till 1785 hette Thomas Jönsson Thorén
 18 april 1759 - 1 oktober 1808

En högt begåvad, vitter och egensinnig författare, poet och filosof, som pläderade för tryckfrihet och jämlikhet mellan könen. Han gick sina egna vägar, också när han diktade, något som upprörde Johan Henric Kellgren som klandrade "orimmade daktyliska" versslag, och den fria hexametern, vilket han kallade "en likaså vådlig som onödig nyhet". 
Litteraturbanken har många av Thomas verk bland annat "Om qvinnokönets naturliga höghet" (1793), en 18 sidor lång skrift som är vard att läsa. Den inleds:
Av det mäst vanliga i världen är Karlarnes stolthet i hänseende till Qvinnor: hvilken stolthet visar sig, när det är illa, i ett slags vildt, och när det är väl, i ett slags mildt Förakt: sådant som man känner för barn, och för alt det, hvars svaghet är altför långt inunder ens höghet.
Detta är visst, at äfven Karlarnes mäst ömma dyrkan för qvinnorna, til slut icke finnes vara annat, än en Konst, en söt list af deras Begärelse.
En intressant person som är väl representerad på nätet — jag rekommenderar dig att ta en titt på en del av det.

onsdag 17 april 2019

Tyst sysselsättning

Quiet Occupation 
Philip Wilson Steer

Du låter väl vävstol och spinnrock stå orörda i dag? Vävstolen därför att man inte får (fick) ägna sig åt något som förorsakade buller, och spinnrocken därför att den går runt, och allt som går runt är (var) farligt. Det gäller att tänka sig för, eftersom kringgärning innefattar allt som går runt, nystkrona, bildäck ja, till och med brödkaveln går runt. 
Så passa på att plocka fram en bok, sätt dig i ett soligt hörn och läs utan dåligt samvete!

tisdag 16 april 2019

Vad gör väl namnet?

Sedan har vi värdinnan i ett landsortssamhälle som skulle ha ett stort kafferep och ringde till ortens flinke konditor och frågade om han kunde göra en tårta. Det skulle vara en mille feuilles-tårta. Jo minsann att han det kunde.
Kafferepsdagen kom en stor sockerkaka hemskickad. Ovanpå den stod, i glasyr: Milde fröjd!
Personligen skulle jag vilja säga att det var en rar och fin konditor. Kanske påverkade han konversationen i förandligad riktning.
                                                            ur Bang i bygget!, 1961
                                                                            av Barbro Alving

Girl with Cake
 Eduard Veith

Vad det kom sig att jag började fundera över begreppet "bundt cake", just i dag, kan jag inte svara på. Eftersom kaffebröd inte är något som får mig att dregla, är det ett ämne som inte uppta'r mina tankar så ofta.
Vid en tur på nätet lärde jag mig att företeelsen inte är särskilt gammal, och att "bundt-pan" är ett varumärke, och i själva kakan kan stoppa vad som helst (nästan), här är det utanskriften som betyder något  en ren formsak alltså. 
Vill du veta mer om kakans korta historia, så har Wikipedia en utförlig artikel därom.

Chocolate Bundt cake
 fotoToni Hopper 

What fun it is to bake a cake
Designed and baked by me
I love creating this wonderful
Sweet and pretty delicacy

There are many different cakes
For every single occasion
It’s what ever a person likes
So many sugary persuasions

A birthday cake can be designed
For a kid or an adult either one
You can put on what the person likes
Whether it’s a husband, daughter or son

Easter cakes are fun as well
And wedding cakes are very fancy
You could always make a dirt cake
But it may be a little bit chancy

Or perhaps you find a contest
And try to make the fanciest one there
You use all kinds of decorations
Going by rules to make it fair

Whatever kind of cake you make
I know you’ll have such fun
Just as sweet outside as inside
And admired by everyone! 
Marilyn Lott

645

dagar kvar 
i
The Roosevelt Room 

måndag 15 april 2019

Solbad

om förhållandet att avsiktligt utsätta kroppshuden (l. del av den) för direkt solbestrålning (för att erhålla solbränna l. i medicinskt syfte o. d.). Ljusbad genom elektriska lampor samt solbad må .. nämnas såsom otvifvelaktigt lämpliga för mången nevrasteniker. (1901)Många föredraga att ha två baddräkter, en för själva badet och en för solbadet.  (1945)

Dame im Liegestuhl
 Paula Modersohn-Becker

Än har det inte blivit så många stunder i solen, men i går flyttade jag ut på västertrappen med te och bok, i hopp om att fånga några D-vitaminer. Det är kallt om fötterna, dit solen inte når, men skönt upptill, så jag blundar och låter boken ligga.  Så hör hör jag den  den — en humla som nynnar någonstans i närheten. 

Value the industrious bumble bee
Working all of the teeming daylight hours.
Fertilising crops for you and for me, 
Taking pollen from the sunlit flowers.
Flying on the season's warm, scented breeze
Unlikely pilot of the summer sky.
Your antennae navigating with ease
The paths by which your queen, and we, rely.
How long without the bee would we survive? 
Seeker of ambrosia where you alight, 
Collecting nectar for your busy hive,
Tunefully humming on your fertile flight, 
Working all of the teeming daylight hours, 
Taking pollen from the sunlit flowers. 

                                Barry Stebbings

Jag öppnar ögonen, men ser den inte, däremot ser jag en sädesärla som struttar runt på en av de få snöhögarna som finns kvar. 
Konstaterar att det blir vår även i år, och minns första gången jag hörde ordet solbad. Jag var kanske fem år, och tyckte det var ett omåttligt roligt ord, bada gjorde jag ju hela sommaren i Östersjön, men att bada utan vatten på en balkong i Karlstad fann jag märkligt.
Och nu när jag läser vad SAOB har att säga om saken, minns jag även att vi på barnkrubban (ja, det var i hedenhös) en och en, i bara mässingen och med solbrillor på näsan, sattes framför en sollampa.


"Wisteria And Wagtail" 

Konstaterar att japanska ärlor inte ser ut som våra svenska  och att blåregn kan jag bara drömma om att plantera i zon 4.

646

dagar kvar 
i
President Barack Obama walks through the Rose Garden 
of the White House with National Security Advisor 
Tom Donilon, April 14, 2011. 
(Official White House Photo by Pete Souza)

söndag 14 april 2019

lördag 13 april 2019

Grattis Bror!

Bror Julius Olsson Nordfeldt
13 april 1878 -21 april 1955  

En intressant konstnär - det finns en hel del att läsa om honom på nätet, ta dig tid och gör det!

Monday Morning

Woman with a fan at the piano, 1906




School of Fish

The Village Green, Twilight , 1906

The Mist, Anglers, 1906

The Branch , 1906

The Branch , 1906

Desert Tree, NM

Spinning Wheel

A Hillside Village , ca. 1914

Mary Louise , 1916

A Record of My Operation, 1916


Family at the balcony

Portrait of a Woman with Red Hair 
(Woman with Orange Hair) , ca. 1916


Girl in a Flower Bonnet

Vase of Zinnias and Delphiniums, 1925

Farmscape , 1935

Parade in the rain , 1936

Girl by a Table, 1938

Double Tulips , 1939

Snow flurry , 1939–1939

Tulips in Red Jar , 1940

Portrait of a woman wearing a floppy hat , 1943

Landscape (#7 Minnesota), 1952

Gulls and Rocks, 1954